Lieve allemaal,

Blijf op de hoogte en volg Yfke Terpstra

21 Januari 2013 | Guinea, Conakry

Lieve allemaal

Afgelopen week was nog een rustige week.
We hebben open avond gehad voor de crew van het schip die niet in het ziekenhuis werken.

Het was leuk voor hen om te zien wat er in het ziekenhuis gebeurd.
Vooral de kinderen vonden het leuk om te zien.

Ze konden iemand opereren niet echt hoor :-) en hechtingen maken en wonden verzorgen.

Wat mijn week maakte was die avond een schat van een vrouwtje. Ik had haar gezien in de hope center. Ze wachtte toen nog op een operatie ze had een hele grote tumor in haar nek.

Die avond in het ziekenhuis was ze twee dagen geleden geopereerd en ze zag me in de gang lopen. En ze zwaaide want ze kende me nog.
Ben even naar haar toe gegaan en haar even een dikke knuffel gegeven. Haar tumor is weg en ze is zo blij.

Een week geleden heb ik een dag mee gelopen met een verpleegkundige Camilla is haar naam. Zij geeft palliatieve zorg voor de mensen die we niet konden helpen en naar huis zijn gegaan met tumoren waar ze aan zullen sterven.

Vond het echt zo bijzonder dat ik met haar mee mocht gaan. We hebben die dag een jongeman gezien met een gezin. Hij heeft een tumor in zijn nek en deze groeit langzaam.

Ze geeft voorlichting en probeert samen met hem te kijken hoe zijn vrouw en kinderen financieel rond kunnen komen als hij gaat sterven.
Ook probeert ze de pijn onder controle te krijgen en dit gaat wonderlijk goed met paracetamol en ibuprofen.

Ook hebben we een weduwe bezocht.

En Ben een jongen van 16 die een tumor heeft in zijn mond en uitgroeit naar buiten. Ze helpt de familie om het zo comfortabel mogelijk voor hem te maken. Afgelopen week hebben we een stoel voor hem gekocht zodat hij ook af en toe eens buiten kan zitten. De familie is zo dankbaar hiervoor.

Gisteren had ik vrij en Camilla vroeg of ik nog een keer mee wilde.
Vind palliatieve zorg zo mooi om te doen en een uitdaging om met de kleine middelen toch te zien dat iemand geen pijn heeft en comfortabel kan zijn.

In Afrika kennen ze deze zorg helemaal niet. En is het helemaal nieuw. Het zou mooi zijn dat hier meer aandacht aan word besteed. Mercy Ships probeert hier een begin van te maken.

Morgen is het nog zeven weken en vandaag was ik aan het aftellen. Omdat ik een beetje heimwee had van thuis en familie en vrienden.

Maar ben ook nog blij hier te zijn en zoveel goede dingen te zien.
Vrijdag ben ik jarig en het is apart dat te vieren in de warmte en de zon en met verschillende culturen.

Iedereen een goede week gewenst.

Lieve groetjes van Yfke

li

• 22 Januari 2013 - 09:32

Martha:

lieve yfke,

Super wat jij allemaal meemaakt en hoe je er mee om gaat! mooie dingen en erge dingen
    we bidden voor je. heel veel sterkte en
    Gods zegen Martha

• 22 Januari 2013 - 10:46

Annie:

Leave Yfke,

Wat geweldig wer dit ferhaal te leazen!
    Ik soe sa even mei dy mei wandelje wolle.
    Mar do dost it no al een hiel skoft geweldig!
    Logisch dast dan even oan thus tinkst en oan us allejer.
    Ik soe dan ek wol tink ik even nei hus ferlange.
    Mar sa lang ost der nog bist dan dost geweldig wurk foar de Heer en dermei de menschen diest foarby komst helpe.
    Derom no kist der nog foar hun weze en dot is geweldig.
    Ik mis dy jir ek en sju der nei ut ost der wer bist!
    Foar komende freed een hiele fijne daij tawinske ek sa mooi dast der dyn jidje fiere meist.
    Ot it goed is kist hem jir ek nog hiel faak fiere hihi.

No skot dot it dy goed gean mei, en dat de segen fon Jabes ek op dy fon tapassing weze mei.
    Dikke tut en o ja dot filmke prachtig om te sjen echt even een beeld fon wer ast sto no sist.

No doooooo tot gauw,

Leafs Annie

• 22 Januari 2013 - 11:06

Omke Pieter:

Hallo Yfke!
    Dêr wie al wer efkes in berjochtsje fan dy. Moai dat we wer wat fan dy hearre. Ja, soms kin it efkes taslaan hin, dan ha je it efkes moeilijk, ik hie dat jierren lyn ek wol doe't ik 6 wike binnen blieuwe moast fanwege de pokkenprik. Ik wie wie doe yn tsjinst yn Leiden. Wûnderlik hoe't men elkoar der dan troch skuorre kin, der wiene mear jonges dy't yn itselde skuitsje sieten. Fan ús kant sjogge wy fansels út nei dyn weromkommen, wy moatte ek in hiel skoft sûnder dy no. Sterkte fierder, it komt fêst goed en oer in pear wykjes hoopje wy dy wer te sjen. Juster mei de auto nei de keuring yn de sniebuien, en it is goed gongen, hy kin der wer in jier tsjin. Mar, sei Piet sneon komt der teiwaar, ik sjoch der nei út, ik hâld net sa fan dy winter. Niis ha de buorlju efkes om in bakje west, dat wie wol gesellich. Ik soe efkes hearre hoe't it mei tante A. wie omke A. is der net. No dan letter mar efkes, ik winskje dy sterkte ta, en foaral Gods Segen tabidden,
    omke P.

• 22 Januari 2013 - 15:31

Tyase:

Wat een geweldige ervaringen weer! Fijne verjaardag alvast! kus uit Sint Anne

• 22 Januari 2013 - 20:41

Mirjam Molenaar:

Mooi verhaal Yfke, bijzonder al die kostbare momenten die je meemaakt! Ik zal een wijntje (of portje) op je drinken as vrijdag ;-) Binnenkort saampjes proosten! :-) xxx

• 22 Januari 2013 - 21:52

Omke Jan:

Leave Yfke,

Wer as do ek bist op e wrâld wy wolle dy alfêst lokwinskje mei dyn jierdei.
    Sa te lêzen hast it dêr wol nei it sin.
    Hoopje datst wer feilig thùs komst.

Groetnis en een moaie dei ta winske, omke Jan, tante Rinske en Nynke

• 24 Januari 2013 - 10:56

Anoesjka:

Lieve Yfke, hier weer even een berichtje van mij.

Wat mooi om te lezen wat je allemaal meemaakt, en o zo bijzonder hoe dankbaar de mensen daar ook zijn.
    Ook heel bijzonder wat je schreef over de palliatieve zorg, erg indrukwekkend hoor en wat een voldoening zal dat geven om zulke mensen nog bij te staan om ze toch nog een stukje waardig leven te geven!

Ik heb net even in mn agenda gezet(met uitroepteken haha) wanneer je weer terugkomt!
    Het schiet al op hoor! En morgen ben je daar ook nog jarig :-) dat zal wel heel anders zijn, maar vast ook heel bijzonder!
    Ik ben de hele week al thuis, zit weer met een ontstoken kaak maar nu door een kies die getrokken is:-( zo ben ik de laatste weken wat aan het kwakkelen...
    Verder gaat het hier goed hoor de kids genieten van het ijs en de sneeuw, ze zijn niet binnen te krijgen, haha zo gezond.Melissa zit thuis is gestopt met de opleiding(of wist je dat al?)
    Ze heeft gecolliciteerd op alle kinderdagverblijven in de buurt.

Zat vanmorgen zo te denken: leek me zo leuk om even bij je langs te gaan: gezellig bakje, bijkletsen en natuurlijk een grote rondleiding! Maar dat gaat niet zomaar weeeh

Het is ondertussen al een heel verhaal geworden:-)
    Ik zag dat je een filmpje op facebook had, zal ik nog even bekijken ben ik toch een beetje bij je :-) :-)

Dikke tut xx Anoesjka

• 30 Januari 2013 - 16:46

Afke :

Hoi Yfke,

Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ik had je een smsje gestuurd maar vraag me af of deze wel is aangekomen. Wel bijzonder om je verjaardag daar te vieren in de warmte terwijl het hier afgelopen vrijdag nog volop winter was. Nu is het met de vorst weer gedaan.

Meid wat speciaal dat palliatieve zorg daar nu in de kinderschoenen staat. Het lijkt mij machtig om het mee te ontwikkelen. Geniet nog even van de tijd daar. Ik lees met veel bewondering en respect je reisverhalen. Ik ben ook een beetje aan het aftellen hoor want ik mis je best wel hier.

Liefs Afke.

Verslag uit: Guinea, Conakry

1e week in Texas

Lieve familie en vrienden en volgers,

Mijn eerste week in Texas zit er op. Het is een goede week geweest met veel
nieuwe indrukken, veel nieuwe mensen ontmoet en ook al vrienden gemaakt.

Afgelopen week hebben we een introductie gehad over Mercy Ships, over de organisatie de mensen die er werken en wat ze allemaal doen.
We zijn al bezig met het voorbereiden van de Field Service van 23 okotber tot 8 november in Conakry (west Africa). We zijn dan drie weken vlakbij een ziekenhuis met een dagopvang voor kinderen van 0 tot 5 jaar.
We gaan daar iets bouwen voor hun speeltuin en we zullen een leuk programma maken om de kinderen te vermaken en hun ook wat te leren.

Verder al wat Texaanse cultuur opgesnoven =) Afgelopen zondag zijn we naar Cowboy Church geweest. De fotoᷰs spreken voor zichzelf het was leuk om daar te zijn. sᷰ middags was er paardrijden. Verder ons wekelijkse uitje om even te kunnen winkelen in Wall Mart. En gisteren hadden we een Texaanse BBQ met heerlijke mais, vlees en salade het was erg gezellig en het was nog heerlijk om buiten te zijn.

Waar wij wonen is een beetje uit de stad en we hebben een heel groot terrein waar we kunnen wandelen een eindje verderop is ook een boederij. sᷰochtends wandel ik daar meestal even naar toe.
Het is hier nog mooi weer tussen de 25 en 30 graden overdag en sᷰ avonds ik ben het liefst buiten want binnen staat de airco op erg koud en kan er wel een trui aan.

Er zijn hier niet alleen dieren van de boerderij maar ook andere dieren die ik liever niet meer alleen tegen kom. Van de week was ik een eindje aan het wandelen met Maryke en voor ons beweegt er wat in het gras. We gaven beide een harde gil, want voor ons was een slang....Hij schrok ook van ons en ging snel de bosjes in. Nu denk ik bij iedere stap of ik ook een slang tegen kom. Ook zijn er schorpieoen en grote torren en kikkers.
Wat wel weer leuk is zijn de schildpadden die in de meertjes zwemmen hier dichtbij.

Vanmiddag gaan we naar de State County Fare en hebben we weer een leuk uitje.
Morgen gaan we naar de kerk hier vlakbij en moet ik weer voorbereiden voor maandag als de lessen weer starten. Dan gaan we hebben over fundamenten van het geloof hebben.

Allemaal een hele goede week toegewenst en bedankt voor al jullie berichtjes en reacties het is leuk om van jullie te horen.

Liefs van Yfke